Nowocześni Rolnicy z Sokołowa Podlaskiego zakończyli staż zawodowy w Grecji!

Na początku maja uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim, kształcący się w zawodach technik rolnik oraz technik agrobiznesu wrócili z dwutygodniowego stażu zawodowego w Grecji, w regionie Riwiery Olimpijskiej. Praktyki odbyły się w ramach projektu „Nowoczesny Rolnik – rolnictwo ekologiczne i usługi agroturystyczne szansą na lepszy start młodych mieszkańców wsi i małych miast”, o numerze 2016-1-PL01-KA102-025143, realizowanym przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+. Organizacją wysyłającą młodzież na staż był Polski Instytut Badań i Innowacji, a organizacją goszczącą grecka GEORGIKES EKMETALEUSEIS.

W trakcie praktyk uczniowie zdobyli dodatkowe informacje i wzbogacili swoją wiedzę na temat Unii Europejskiej, współpracy gospodarczej polsko-greckiej, kultury i historii Grecji oraz samego regionu Riwiery Olimpijskiej. Było wiele okazji do poszerzania wiedzy teoretycznej i praktycznej związanej z rolnictwem i agrobiznesem, m.in. organizacją pracy w gospodarstwie rolnym i agroturystycznym, rodzajami i metodami upraw i hodowli prowadzonych w Grecji, stosowaniem instrumentów marketingu i promocji w działalności rolniczej i agroturystycznej, technologiami wykorzystywanymi w rolnictwie greckim i europejskim, prowadzeniem działalności gospodarczej na obszarze Unii Europejskiej, czy wreszcie specjalistycznym słownictwem niezbędnym do poruszania się po europejskich rynkach pracy.

W ramach praktyk uczniowie pracowali m.in. na plantacjach winorośli, oliwek i owoców kiwi (zapoznali się także z pracą chłodni Korinos, służącej do przechowywania tych owoców) oraz w gospodarstwach rolnych specjalizujących się głównie w hodowli zwierząt (m.in. na farmie Fotjagi, gdzie hodowana jest rasa dzikich świń, żyjących na tych terenach od ponad 2000 lat!) oraz w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych. Stażyści poznali m.in. typowe dla tego regionu Grecji zwierzęta hodowlane oraz uprawy rolne. W ramach zadań praktycznych młodzież wykorzystała także czas na pobliskim targu w Katerini, gdzie porównała oferowany tam asortyment spożywczy z dostępnym w Polsce oraz ceny danych produktów. Zdaniem uczniów jednymi z ciekawszych praktyk były zajęcia w zakładzie Biozwkat, produkującym m.in. paszę dla zwierząt, i gdzie mogli zapoznać się m.in. z procesem produkcji, składnikami poszczególnych produktów, ich cenami i procesem dystrybucji, a także praktyki w zakładzie Agios Spiridonas, produkującym sery feta oraz w zakładzie produkującym maszyny rolnicze (ta część interesowała zwłaszcza Panów).

W ramach programu kulturowego stażyści odbyli wycieczkę do Litochoro, miasteczka u podnóża najwyższego szczytu Grecji – Olimpu (2918 m n. p. m.), dotarli również do wpisanych na Listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO, prawosławnych klasztorów w Meteorach. Jedną z atrakcji połączoną ze zdobywaniem praktycznego doświadczenia było odwiedzenie zakładu hodowli małży (Mydia Pierias Rousos Savas-Roysos), a także możliwość degustacji tych mięczaków na surowo – prosto z łodzi na Morzu Egejskim! Tego samego dnia stażyści udali się na saliny – do zakładu Elenikes Alikes S.A w Katerini, gdzie produkuje się sól poprzez odparowywanie wody morskiej. Mieli także okazję na bliższe poznanie kultury greckiej podczas zorganizowanego w hotelu wieczoru greckiego, ucząc się tańca, greckich zwrotów i próbując greckich przysmaków.

Zdobyte umiejętności i kwalifikacje uczniów potwierdzi europejski certyfikat Europass Mobilność, wydany w najbliższym czasie wszystkim uczestnikom w dwóch wersjach językowych – polskiej i angielskiej, a także certyfikat potwierdzający uczestnictwo w stażu zawodowym.

18057012_1903198599952292_3243519131364268107_n 18010047_1904528156486003_7765407552464758208_n 18118764_1904272579844894_3333915016590145996_n 18119257_1904272143178271_5652412069145243451_n 18158016_1903198293285656_7016434013001451216_n 18195114_1907852602820225_113887032978761498_n

Napisano w Aktualności

Kategorie